skip to Main Content

Нагороди українських фристайлістів на Кубку світу

  10 та 11 грудня збірна України з фристайлу (дисципліна – лижна акробатика) продовжила свої виступи у фінському місті Рука на 3 та 4 етапах Кубка світу і одночасно боротьбу за ліцензії на ХХІV зимові Олімпійські ігри,  які відбудуться в лютому у Пекіні.

    В перший день місця спортсмени в особистих змаганнях визначались за результатами кваліфікації та двох фіналів. Виступаючи в  такому форматі, наші співвітчизниці були дуже зібраними та стабільними.   Cпочатку хмельничанка Ольга Полюк за виконану комбінацію на 86,62 балів п‘ятою увійшла до 12-ки  найкращих, а рівненчанка Анастасія Новосад розташувалась одразу за нею (6-85,99).

У першому фіналі обоє з однаковим результатом (88,51), який є рекордним для Полюк, розділили 1 місце  і відібрались до головного фіналу, де перша шістка спортсменок розіграла медалі.

  Там Анастасія ускладнила комбінацію, виконавши стрибок з більш високим коефіцієнтом, ніж на двох попередніх. За майже бездоганне його виконання отримала рекордні у своїй кар’єрі бали (98,70) і виборола «золото». А Ольга  навпаки, вирішила не резикувати –виконала простіший стрибок, який судді оцінили в 79,75 балів, і стала бронзовою призеркою. Між ними розмістилась китаянка Ксю Ментао (2-91,83).                                                                     

  Для обох наших спортсменок це перші нагороди у індивідуальних змаганнях на Кубку світу. Також вперше в історії одразу дві представниці України піднялись на п’єдестал етапу Кубка світу.

  На жаль, наступного дня, коли місця розігрувались лише оцінкою єдиного  стрибка, нашим дівчатам не вдалося уникнути помилок і вони зупинилися на таких позиціях: Анастасія Гасюк з Івано-Франківщини -18 (75,69), Анасасія Новосад – 25 (59,22), Ольга Полюк -28 (57,71), Ангеліна Брикіна – 35 (44,45). Кращими були  дві австралійки.

    Тож після проведених в Руці 4-х етапів Кубка світу за набраними очками лідирують  дві китаянки, а наші співвітчизниці перебувають на таких поточних позиціях: Новосад – 3, Полюк – 10, які  є прохідними для відбору на зимову Олімпіаду.

  Українські чоловіки на 3 та 4 етапах особливо не виблискували – до головних фіналів не пробивались, проте  в загальному  заліку Кубка розмістились в  такому порядку: Дмитро  Котовський – 8, Олександр Абраменко – 13, Олександр Окіпнюк – 19, Володимир Кушнір – 21, Максим Кузнєцов -23, Микола Пуздерко – 24, Валентин Кузнєцов – 26.

Остаточний рейтинг фристайлістів перед Іграми в Пекіні буде визначено після 2-х наступних етапів Кубка світу в Канаді (5 січня) та США (12 січня) .

Українці розраховують щонаймеше на шість ліцензій: 4 у чоловіків та 2 у жінок.

В Руці також вдруге у цьому сезоні відбулися змагання  серед змішаних команд. У 2022 році цей вид дебютує на Олімпійських іграх у Пекіні.

  Три спортсмени (двоє чоловіків та одна жінка) з кожної команди по черзі виконували  по одному стрибку. За сумарною кількістю їх балів  визначалися фіналісти, які й розігрували медалі. У великому фіналі бали обнулялися, й боротьба за нагороди починалася заново.

    Cпочатку наша збірна в складі Анастасії Новосад, Дмитра Котовського та Олександра Абраменка  посіла четверте місце (303,27) серед 9 команд після Китаю (338,30), США (333,92) й Білорусі (325,01), та кваліфікувалася до великого фіналу, де завершила змагання з “бронзою” (303,07), поступившись лише Китаю (354,87) та США (315,66).  Тож збірна України у міксті повторила свій результат попереднього етапу (3 грудня, Рука).

  Вітаємо  спортсменів та їх наставників на чолі з Енвером Аблаєвим з чудовими завершенням року, бажаємо подальших успіхів та перемог! Дякуємо Ользі  Полюк за багаторічну працю на ниві спорту та історичну для Хмельниччини  медаль світового гатунку!

За інформацією заступника голови Відділення НОК України у Хмельницькій області Віктора ФЛЕНТІНА