skip to Main Content

В Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація довідника «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2021рік»

В  Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація  56-го рекомендаційного бібліографічного довідника «Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2021рік». У заході взяв участь перший заступник голови відділення НОК України Віктор Флентін.

Захід відбувся 20 січня 2022 року у бібліотеці та на платформі ZOOM за участю науковців, краєзнавців, письменників, журналістів, просвітян, працівників музейних, архівних, освітніх, бібліотечних закладів області та їх відвідувачів.

Під час відкриття – заступник директора бібліотеки Олена Баворовська відзначила, що основне призначення цього бібліографічного покажчика – популяризація та донесення до користувачів інформацію про видатних подолян, історичні події, ювілейні дати, що стосуються краю.

Про структуру і зміст вказаного довідкового видання розповіли його укладачі Оксана Шеін та Валентина Борейко. Календар 2022 року складається з двох розділів: хронологічного переліку  552 знаменних дат  та 23 авторських текстових довідок, що розкривають найзначніші пам’ятні події, дати, історичні процеси громадсько-політичного життя області.

   Серед видатних ювілярів, життєво пов’язаних з Хмельниччиною, в довідник внесено за ініціативи регіонального відділення НОК 32-х уславлених спортсменів та фахівців фізичної культури, в тому числі: призери Олімпійських ігор Іріні Мерлені (чемпіонка та бронзова медалістка з вільної боротьби), Галина Пундик (чемпіонка з фехтування на шаблях), Андрій Стаднік (срібний медаліст з вільної боротьби), Дмитро Янчук (бронзовий медаліст  з веслування на каное), легкоатлетка Віта Паламар, велосипедистка Ганна Соловей, веслувальник-байдарочник Олексій Слівінський, важкоатлет Сергій Полторацький, фристайлістка Ольга Полюк, а також заслужені тренери СРСР, України, РФ, котрі безпосередньо готували олімпійців та паралімпійців: Борис Бармін, Віталій Яремчук, Василь Жабенко, Володимир Гоняк, Анатолій Чернобай, Вадим Крушинський, Василь Ліщук, Микола Тарадай, Михайло Мацьоха, Григорій Бугрім, Олександр Петров.                                                                  

    В  ході обговорення  довідника Віктор Флентін привернув увагу присутніх до наступних подій: 50 років з часу здобуття перших олімпійських нагород (серпень –вересень1972р, Ігри ХХ  Оліміади, Мюнхен) 4 –а уродженцями Хмельниччини і проведення на честь двох з них – Фаїни Мельник та Анатолія Бондарчука, традиційних всеукраїнських змагань з легкоатлетичних метань під патронатом НОК в Кам’янці- Подільському; 30 років з часу дебютного виступу хмельницького спортсмена на зимових Олімпійських іграх (лютий 1992р, ХV ЗОІ, Альбервіль) – бобслеїста Олександра Бортюка. Особливий інтерес  присутні проявили до його авторської довідки  «Життя в польоті» про спортивний шлях хмельничанки Ольги Полюк, котра вчетверте представлятиме Україну в складі команди фристайлістів (лижних акробатів) на зимових Олімпійських іграх і побажали їй успішного виступу в Пекіні.

  Учасники презентації отримали паперовий примірник довідника, ознайомилися з книжковою виставкою «Календар знаменних та пам’ятних дат», обговорили напрямки подальшої співпраці у створенні довідника та його значення для розвитку краєзнавства і поширення інформації про Хмельниччину в Україні та світі.