skip to Main Content

20 березня  на 86 році життя пішов у вічність Почесний член Федерації легкої атлетики України, Почесний президент  Федерації легкої атлетики Хмельницької області  АНАТОЛІЙ ГНАТОВИЧ МЕЛЬНИК

      Народився Анатолій Гнатович 25 жовтня 1937року в м.  Кам’янець –Подільському.  Після завершення навчання на факультеті фізвиховання Кам’янець –Подільського державного педінституту з 1959 року проживав в Хмельницькому.

      Працював викладачем анатомії і фізіології та фізичного виховання в педагогічному училищі, оборонно-спортивному відділі обкому комсомолу, заступником голови обласної ради ФСТ «Динамо» України 1963-1972р.р., заступником декана технологічного факультету та завідувачем кафедри фізичного виховання ХТІПО 1972-1987р.р., головою міськспорткомітету 1987-1997р.р., директором ДЮСШ облспортуправління. Активно займався громадською діяльністю: засновник і президент  Федерації легкої атлетики Хмельницької області до 2016 року, був членом  Хмельницького обласного відділення Міжнародної асоціації ветеранів фізичної культури та спорту і відділення Національного олімпійського комітету України в Хмельницькій області.                                                                                                                           

         Під час роботи в Хмельницькому технологічному інституті побутового обслуговування (нині Хмельницький національний університет) в якості тренера з легкої атлетики підготував перших в області майстрів спорту в стрибках у довжину серед жінок – Надію Тарасову та Аллу Жучкову, понад 20 призерів всеукраїнських змагань у спринті, стрибкових дисциплінах, бар’єрному бігу, зокрема, Тетяну Збарську, Віктора і Сергія Флентіних, Тетяну Кейсер, Володимира Кудибіна,  Анатолія Святецького. Легкоатлетична команда інституту в 1974-1983 роках тричі ставала переможницею у своїй групі серед вищих технічних навчальних закладів України. Окрім того, проявив себе з найкращого боку в якості судді-стартера, за що йому присвоєно звання судді національної та всесоюзної категорії з легкої атлетики. В 1960-2000 роках обслуговував більшість найпрестижніших змагань з легкої атлетики, які проводились в Україні та в Радянському Союзі ,в тому числі, Спартакіади народів СРСР, чемпіонат Європи серед юніорів 1977 року в Донецьку. В 1980 році був факелоносцем естафети олімпійського вогню по території області, співорганізатором спортивно-видовищного свята зустрічі естафети на стадіоні Поділля в Хмельницькому 8 липня 1980 року.  За його ініціативи у 1980-х роках збудовано в ХНУ спорткомплекс з легкоатлетичним манежем, в якому і сьогодні проводяться міські, обласні, всеукраїнські змагання з різних видів спорту. У 1993 році підготував і видав перший в місті довідник про історію розвитку фізкультурного руху – «Хмельницький спортивний». Ініціював та безпосередньо брав участь в   облаштуванні на стадіоні «Поділля» у м. Хмельницькому сучасного синтетичного покриття на легкоатлетичних бігових доріжках та секторах, забезпеченням обладнанням  та інвентарем. Започаткував обласні легкоатлетичні змагання на честь колишнього ректора ХНУ  Радомира Сіліна, які проводяться в зимовий період в манежі цього вишу.  Cтали популярними в Україні започатковані ним в Кам’янець–Подільському змагання з легкоалетичних метань, котрі нині мають статус всеукраїнських і проводяться на честь уславлених земляків олімпійських чемпіонів 1972 року  дискоболки Фаїни Мельник та молотобойця Анатолія Бондарчука.

    Протягом своєї професійної діяльності зарекомендував себе як успішний управлінець, професіонал у сфері фізичного виховання та спорту. Наполегливий, принциповий, завжди користувався повагою серед колег. Неодразово відзначався подяками, грамотами, почесними грамотами, цінними подарунками міської та обласної рад ,фізкультурно-спортивних товариств України «Динамо», «Буревісник», Національного олімпійського комітету України. Його людські якості, талант тренера та організатора в значній мірі вплинули на розвиток легкої атлетики, а також фізичної культури та спорту, олімпійського руху Хмельницької області, міста Хмельницького, Хмельницького технологічного інституту побутового обслуговування (сьогодні – ХНУ), ФСТ «Динамо», а також на гарт та становлення багатьох тисяч спортсменів, фізкультурників, молоді.

       У цей скорботний день  висловлюю щире, глибоке співчуття рідним і близьким покійного. Світла пам’ять про АНАТОЛІЯ ГНАТОВИЧА назавжди збережеться в наших серцях.

За інформацією першого заступника голови відділення НОК України у Хмельницькій області Віктора ФЛЕНТІНА.