skip to Main Content

Школярі Хмельницького пізнавали себе в #OlympicLab

     Напрямок «Розвиток/добробут – пізнай себе» Всеукраїнського спортивно-інтерактивного проєкту #OlympicLab, присвячений  Міжнародному дню спорту на благо розвитку та миру, який започатковано з ініціативи Генеральної асамблеї Організації об’єднаних націй і Міжнародного олімпійського комітету, відбувся в Хмельницькому колегіумі імені Володимира Козубняка  за участі 50 учнів з чотирьох шкіл міста.

      Це спортивно-пізнавальне дійство у формі флешмобу розпочав  заступник голови осередку НОК України в Хмельницькій області Віктор Флентін, який наголосив присутнім, що головним атрибутом Міжнародного дня спорту  є #WhiteCard (Біла картка), яка символізує мир, «чесну гру» та стверджує дружбу, повагу, досконалість, солідарність. Надалі він звернув увагу на основні еволюційні зміни, що відбулися в олімпійському русі  за 127 років від І Олімпійських ігор сучасності, котрі стартували 6 квітня 1996 року в Афінах.         Найбільше школярів зацікавили факти  відсутності жінок в якості спортсменок  і золотих чемпіонських  медалей на I Іграх, а також  повна  гендерна рівність на Юнацьких олімпійських іграх  і подальша тенденція  запровадження спільних виступів у змішаних командах чоловіків та жінок в багатьох видах на Олімпіадах  ХХІ століття.  А ще один член відділення НОК, методист предмету фізична культура  обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Віталій Шкарпета озвучив спортсменів-кандидатів від  Хмельниччини на Ігри ХХХІІІ  Олімпіади в Парижі, акцентувавши увагу на волейболістах національних збірних, які восени поточного року у відбіркових групах виборюватимуть ліцензії в чоловічих (Бразилія) та жіночих (Китай) турнірах. Крім того вказав, на важливість заборони участі спортсменів, що представляють країну агресора та її союзницю у міжнародних змаганнях, адже це є значним фактором суспільного засудження, санкціями проти порушників миру у світі.

Після цього всі учасники зробили спільне фото з Білими картками, зазначивши, що Україна проти терору та пропаганди війни!

     Після ознайомлення учнів з основними постулатами успіху: спробуй, шукай підтримки, перевершуй очікуване, твори історію, шукай мотивацію, не зупиняйся, їм було запропоновано, згідно з попередньою домовленістю, взяти участь у волейбольному турнірі (мікст) серед  шкільних команд, прибулих на захід. В ході проведених поєдинків, коли збірні зіграли по три матчі, визначилися   команди-призерки:

    1 місце: Навчально-виховний комплекс № 4 м. Хмельницького;

    2 місце: Хмельницька середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня № 6;

    3 місце: Хмельницький колегіум імені Володимира Козубняка, які відзначені грамотами  відділення НОК відповідних ступенів.  Команда –переможниця нагороджена також Кубком, а всі  учасники команд – призерок отримали грамоти і медалі. Спеціалізована загальноосвітня школа № 19  імені академіка Михайла Павловського  заохочена спеціальним призом-календарем відділення НОК України на 2023рік  з  фотографіями найкращих спортсменів та команд Хмельниччини. Індивідуальні призи  отримали найвправніші  гравці – Олена Фаренюк (Колегіум) та Вікторія Сокальська (НВК № 4).              

       На завершення учасники цього спортивно-пізнавального дійства отримали сертифікати з логотипом заходу і зробили спільне фото на згадку.

За інформацією заступника голови осередку НОК України в Хмельницькій області Віктора Флентіна.