skip to Main Content

Книгозбірні Хмельницького популяризують Олімпійський рух

        Для підвищенням інтересу різних верств населення до спорту  відділення НОК України в Хмельницькій області активно долучає бібліотекарів Подільського краю до відзначення дня народження Міжнародного олімпійського комітету.

      При цьому, фахівці бібліотечної системи використовують переважно літературу та плакати, надані їм під час Всеукраїнської акції НОК України «Олімпійська книга» в 2011-2023 роках, а також видання місцевих краєзнавців та фахівців сфери фізичної культури, запрошують титулованих місцевих спортсменів та спеціалістів фізичної культури.

        Зокрема, днями у читальній залі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки  перший заступник голови регіонального відділення НОК України  Віктор ФЛЕНТІН спільно з завідуючою відділу абонента вказаного культурно-просвітницького закладу Оленою ГРИЦИШИНОЮ для відвідувачів пришкільного табору місцевого ліцею № 17 провели пізнавальний захід «На Олімпійській хвилі». Віктор Володимирович розповів про олімпійський рух на Хмельниччині, про учаників Олімпійських, Паралімпійських, Юнацьких олімпійських ігор та Європейських юнацьких олімпійських фестивалів, які народилися і представляли Хмельниччину в різні роки на вказаних найпрестижніших міжнародних спортивних форумах, або вчились в навчальних закладах області.                                                                 Особлива увага присутніх була прикута до колишньої учениці їхнього ліцею (в минулому ЗОШ № 5) Олени ШАБЛЕНКО (КУДРЯВЦЕВОЇ) –дворазової рекордсменки України в стрибках у висоту (1955-1956 р.р.), котра першою з україських легкоатлеток виконала норматив майстра спорту у вказаній дисципліні. Виборовши в 17-річному віці срібну медаль на І Спартакіаді народів СРСР,Олена була включена до складу збірної команди Радянського Союзу для участі в Олімпіаді-1956. Проте, на заключному зборі в Ташкенті безпосередньо  перед відльотом до Австралії, прикра травма тоді завадила здійснити її олімпійську мрію. В подальшому, після операції були перемоги та призові місця на всеукраїнському, всесоюзному та міжнародному рівнях, за що отримала Звання Почесного майстра спорту.

      Під час заходу була презентована література з даної тематики і переглянуті документальні стрічки про  знакові спортивні події на Хмельниччині,зокрема про естафету олімпійського вогню напередодні ХХІІ Ігор 1980 року.  Школярі мали змогу ознайомитися з експонатами книжкової тематичної виставки  і талісманами Ігор, взяти участь в Олімпійській вікторині, символічній естафеті олімпійського вогню та отримали відповіді на численні запитання.       

      Всі присутні отримали сувенірну олімпійську продукцію та  сертифікати Олімпійського дня, а найбільш активні відзначені подарунками.

За інформацією першого заступника голови відділення НОК України у Хмельницькій області Віктора Флентіна.

Хмельницьке обласне відділення (філія) Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України